David Gaboriaud

Łosoś w oliwie z puree z kalafiora


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 269

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety łososia ze skórą

1 mały kalafior

mleko

kilka listków melisy

1 pomarańcza (skórka i 2 plasterki)

1 cytryna (skórka)

1 limonka (skórka)

rozmaryn

oliwa z oliwek

maślanka lub kefir

ocet z białego wina

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Puree: pokrój kalafiora na kawałki i ugotuj do miękkości w mleku. Odsącz.
Włóż z powrotem do garnka, wlej kefir lub maślankę i podgrzej przez chwilę. Zblenduj do gładkiej
konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Dressing: wymieszaj oliwę ze startą skórką z cytryny, limonki i pomarańczy, dodaj rozmaryn,
łyżkę octu, dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Łosoś: dopraw łososia solą i pieprzem. W rondelku podgrzej oliwę do temperatury 60-
80 stopni, dodaj plastry pomarańczy oraz liście melisy.
Zanurz kawałki łososia w oliwie i na bardzo małym ogniu gotuj, aż łosoś się zetnie, czyli ok 15 min. Odsącz kawałki łososia na papierowym ręczniku.
Na talerz podaj puree z kalafiora i kawałki łososia, polej dressingiem. Jako dodatek
polecam sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych.

powrót

Podobne przepisy

Rosti ziemniaczane z rybą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łosoś w panierce z nori
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorada z szynką pata negra
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Świeta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

arturi87

postów: 3

02.10.2015 12:54

CYTUJ

testowalem. pyszny obiadek z tego wyszedl

ghende

postów: 2

29.09.2015 10:35

CYTUJ

łosoś to bardzo wdzięczna rybka

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.