Si King

Łosoś w całości z łuskami z ogórka


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś w całości z łuskami z ogórka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łosoś o wadze 2,5 kg

wypatroszony i oskrobany z łusek

1 cytryna

przekrojona na pół

2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

2 listki laurowe

2 ogórki-węże

listki sałaty

do dekoracji

gęsty majonez (patrz: osobny przepis)

 

 

Przygotowanie:


Łososia umieścić w garnku do gotowania ryb, zalać wodą. Wcisnąć cytrynę, dodać skrojoną skórkę oraz ziarna pieprzu i listki laurowe. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Odstawić na około 30 minut, by łosoś doszedł w gorącej wodzie. Delikatnie przełożyć rybę na półmisek. Od strony, którą łosoś będzie podany, zdjąć skórę (od skrzeli po ogon). Ogórki pokroić na cieniutkie plasterki (najłatwiej będzie to zrobić za pomocą szatkownicy); każdy plasterek przekroić na pół. Ułożyć z półplasterków ogórka wzór, naśladujący łuski. Obłożyć łososia listkami sałaty. Używając rękawa cukierniczego udekorować rybę majonezem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.