Łosoś sous-vide z marynowanym ogórkiem, galaretką wasabi oraz kurzem z herbaty matcha

Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 6398

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

80 g filetu z łososia

Marynata do łososia na 1 kg fileta:

50 g soli

50 g cukru

starta skórka z jednej cytryny

Olej do łososia:

100 g oliwy extra vergine

starta skórka z jednej cytryny

Marynowany ogórek:

100 g ogórka świeżego bez skórki

5 g soli

Gastric do ogórka:

100 g cukru

100 g octu białego winnego

Galaretka wasabi:

200 g jogurtu naturalnego

100 g skórki z ogórka

20 g wasabi w paście

1 listek żelatyny na 100 g

sok z jednej cytryny

 

Przygotowanie:

Kurz z zielonej herbaty matcha:
100 g maltodekstryny (dostępna w sklepach internetowych)
10 g zielonej herbaty (dostępna w sklepach z produktami azjatyckimi)
gwiazdnica pospolita lub rukola

Olej do łososia:
Wszystkie składniki podgrzej do temperatury 80 stopni C i gotuj przez ok. 2 godziny, następnie je odcedź.

Łosoś:
Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty (sok z cytryny, sól, cukier), zamarynuj rybę na 1 godzinę. Po tym czasie obmyj ją i poporcjuj. Przygotowany olej do łososia wlej do rondla, podgrzej tak, aby temperatura wynosiła 42 stopnie (zmierz termometrem), włóż łososia do rondla i gotuj przez 12 minut.

Marynowany ogórek:
Zamarynuj ogórka w soli na 30 minut, po czym go obmyj.

Gastric do ogórka:
Ogórka zaraz po zamarynowaniu i obmyciu wrzuć do wcześniej przygotowanego gastricu czyli mikstury octu z cukrem.

Galaretka wasabi:
Wszystkie składniki, oprócz żelatyny, zmiksuj w mikserze na gładką masę, wszystko przecedź, dodaj namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i podgrzej delikatnie na ogniu, aż listki się rozpuszczą. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Kurz z zielonej herbaty matcha:
Wymieszaj wszystko i gotowe. Jeśli nie masz maltodekstryny, możesz użyć samej zielonej herbaty, ale w niewielkiej ilości, gdyż ma ostry smak i jest bardzo esencjonalna. Wysyp na talerz kurz z zielonej herbaty, dodaj ogórka i galaretkę wasabi, na środek połóż łososia. Udekoruj wszystko gwiazdnicą pospolitą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.