Łosoś po jamajsku z sałatką ze słodkich ziemniaków

Przepis z programu Ideał (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

Łosoś po jamajsku z sałatką ze słodkich ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

filet z łososia (połowa ryby)



Na marynatę:

1 łyżka mielonego ziela angielskiego

3 łodygi dymki

kawałek świeżego imbiru o długości 7,5 cm, obrany i starty

3 ząbki czosnku

1 łyżka tymianku

2 łyżki ciemnobrązowego cukru

50 ml soku z ananasa

60 ml jasnego sosu sojowego

1 łyżka ketchupu

1 łyżka wegety

1 czerwona chili



Na sałatkę:

2 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę (2,5 cm)

60 ml śmietany do sałatek

60 ml majonezu

40 g drobnych kaparów, opłukanych i odcedzonych

½ ogórka, z wydrążonymi nasionami, drobno pokrojonego

1 czerwona papryka, z usuniętymi nasionami, drobno pokrojona

1 czerwona cebula, bardzo drobno posiekana

1 mango, obrane i pokrojone w drobną kostkę

1 pęczek kolendry (łodygi drobno posiekane, liście grubo posiekane)



Do dekoracji:

domowe chipsy ze słodkich ziemniaków

listki kopru włoskiego

starta skórka z cytryny

liście kolendry



Przygotowanie:

Usuń ości i łuskę z łososia. Przekrój filet na pół. Natnij oba kawałki w ukośną kratkę na głębokość ok. 1 cm. Marynata: połącz wszystkie składniki w malakserze i utrzyj na gładką pastę. Natrzyj rybę marynatą i odstaw, najlepiej pozostaw na noc w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Usuń z ryby nadmiar marynaty i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryj całość folią aluminiową. Zdejmij folię 5 minut przed końcem pieczenia.

Sałatka: ugotuj słodkie ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i całkowicie ostudź.

Połącz śmietanę, majonez i kapary. Dodaj ogórek, czerwoną paprykę, cebulę, mango i kolendrę (liście i łodygi). Wmieszaj słodkie ziemniaki.

Udekoruj czipsami ziemniaczanymi, liśćmi kopru, skórką z cytryny i liśćmi kolendry. Podaj na półmisku razem z łososiem.





powrót

Podobne przepisy

Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.