Łosoś pieczony w soli morskiej

Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

Łosoś pieczony w soli morskiej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g filetu z łososia

1/2 pęczka świeżej bazylii

sok z połówki cytryny

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 laska cynamonu

kilka ziarenek kardamonu i dwie gwiazdki anyżu

100 g soli morskiej gruboziarnistej

100 g kaszy kuskus

100 ml bulionu warzywnego

kilka listków świeżego oregano i majeranku

1 szalotka

2 ząbki czosnku

10 pomidorków cherry

białko z dwóch jaj

sól

pieprz do smaku

pergamin do pieczenia

 

Przygotowanie:

Na pergaminie ułożyć rybę, polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypać świeżym pieprzem i listkami bazylii. W misce wymieszać białka, rozbity w moździerzu cynamon, anyż, kardamon i sól morską. Masą solną dokładnie obłożyć łososia. Piec w temperaturze 180 stopni C. ok. 10 min. Na patelni z oliwą usmażyć kuskus, zalać rosołem i odstawić przykryty garnek na 3-4 min, aż kasza wchłonie cały płyn. Na końcu dodać posiekane zioła.

Sos
Na patelni usmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem aż zrumienieją, dodać ćwiartki pomidorków. Powstały sos doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć kuskus oraz podać łososia, z którego trzeba zdjąć solną skorupę. Całość polać sosem z pomidorków.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łosoś pieczony powoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Malajskie rybne curry
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.