Agnieszka Kręglicka

Łosoś pieczony powoli


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś pieczony powoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filet łososia w całości

1 łyżka cukru brązowego muscovado

1 łyżka cukru białego

1 łyżka soli gruboziarnistej

pęczek kopru drobno posiekany

pieprz czarny świeżo mielony

pieprz czerwony w ziarnach

2-3 cytryny pokrojone w cienkie plasterki

 

dodatki:

kalarepki

majonez

posiekany koperek

pieprz czerwony

 

Przygotowanie:

W równych proporcjach wymieszać sól, cukier brązowy i cukier biały (jeżeli stosujemy brązowy cukier oczyszczony, dodatek białego jest niepotrzebny). Łososia oczyścić z ości, równo posypać przyprawą. Całość doprawić pieprzem czerwonym i czarnym, przykryć warstwą siekanego kopru. Na wierzchu ułożyć plastry cytryn. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć łososia i piec w temperaturze 70°C. Po około 1,5 godziny sprawdzić, czy jest gotowy w środku. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Na desce ułożyć półplasterki kalarepki, jak łuskę. Na niej podać upieczoną rybę. Obok podać sos z majonezu, koperku, pieprzu czerwonego. Rybę smarować na kalarepce, jak na kanapce. Jest soczysta i wilgotna, na zimno i na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#Nina_wkuchni

28.09.2011 11:22


CYTUJ

fenomenalne danie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.