Agnieszka Kręglicka

Łosoś marynowany w koprze i soli - gravlax

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Łosoś marynowany w koprze i soli - gravlax
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg filetu z surowego łososia ze skórą
2 pęki kopru
4 łyżki cukru
2 łyżki grubej soli
2 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu
1 kieliszek wódki

Sos
3 łyżki musztardy dijońskiej
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki miodu
3 łyżki drobno posiekanego kopru
3 łyżki oliwy
sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Z oczyszczonego łososia usunąć ości, wykroić dwa równe filety ze skórą. Wymieszać cukier, sól, pieprz i wódkę. Mieszanką grubo posmarować mięso ryby i położyć na tym koper. Położyć na sobie połówki ryby skórą do zewnątrz i owinąć folią spożywczą zostawiając otwór na dole. Ułożyć rybę na desce, pod kątem, tak żeby sok mógł wypływać przez otwór w folii, obciążyć z wierzchu drugą deską. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem oczyścić rybę z kopru i nadmiaru soli, kroić w cieniutkie plasterki i podawać z sosem musztardowym i pieczywem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.