Łosoś marynowany w cytrusach

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś marynowany w cytrusach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g świeżego łososia ze skórą

2 pomarańcze

2 małe avocado

1 limonka

1/2 ogórka

1 cytryna

100g pomidorków cherry

25g kaparów

40g cukru

serek śmietankowy

Przygotowanie:


Filet z łososia myjemy i osuszamy. Kroimy cytrusy w plastry. Łososia, solimy, pieprzymy oraz posypujemy cukrem, a następnie okładamy plastrami cytrusów i wstawiamy do lodówki. Ryba powinna się marynować co najmniej 2-3 godziny, ale będzie smaczniejsza jeśli pozostanie w chłodnym miejscu przez całą noc. Przygotowujemy dip. Kroimy w drobną kosteczkę avocado i ogórek. Szatkujemy świeże zioła. Kroimy w ćwiartki pomidorki kotajlowe. W salaterce mieszamy serek śmietankowy, z ogórkiem i avocado. Dodajemy oliwę z oliwek, kapary, pomidorki i zioła. Porcję tak wymieszanego dipu kładziemy na talerzu, obok serwując cienkie plastry marynowanego łososia.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grawlax z łososia z buraczkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gotowany pstrąg
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.