Łosoś i śródziemnomorskie warzywa z patelni muurikka

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś i śródziemnomorskie warzywa z patelni muurikka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

oliwa albo olej roślinny

2 cebule, obrane i posiekane

8 ząbków czosnku, obranych i posiekanych

1 posiekany fenkuł

4 filety z łososia po 170g

800 g całych pomidorów z puszki

1 puszka zawierająca 398 ml ciecierzycy, odsączonej i opłukanej

1 miarka czarnych oliwek calamata, bez pestek

1 pęczek posiekanego rozmarynu

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozpal ognisko w ulubionym miejscu i poczekaj, aż powstaną żarzące się głownie lub węgle. Ostrożnie postaw patelnię muurikka nad ogniem, dociskając, aby nogi wbiły się w ziemię. Dorzuć kilka drew do ognia, żeby płomienie sięgały dna patelni. Wylej sporo oliwy. Dorzuć cebulę, czosnek i fenkuł. Smaż, aż będą miękkie i złociste. Odsuń warzywa na bok patelni, z dala od bezpośredniego ognia. Tłuszcz spłynie na środek patelni. W razie potrzeby dolej oliwy. Gdy się rozgrzeje, aż zacznie dymić, dopraw łososia solą i pieprzem. Ułóż go na środku patelni. Smaż po obu stronach, aż będzie złocisty i odsuń z bezpośredniego ognia. Przesuń warzywa na środek, dodaj pomidory, ciecierzycę, oliwki, rozmaryn, sól i pieprz. Smaż, aż całość będzie bardzo gorąca. Ułóż łososia na usmażonych warzywach. Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.