Andrzej Polan

Łosoś bałtycki z konfiturą pomidorową, bobem i chrupiącym boczkiem


Przepis z programu Polska ze smakiem 7
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Łosoś bałtycki z konfiturą pomidorową, bobem i chrupiącym boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 pomidory

czerwona papryka

200 g. łososia wędzonego na ciepło

4 plastry surowego wędzonego boczku

0,5 kg bobu

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 łyżki cukru

oleju Kujawskiego z bazylią i cytryną

olej Kujawski

bazylia świeża

kiełki groszku

2 łyżki octu winnego

szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj 1/4 szkl. wody, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, pa-prykę bez skórki i cukier. Gotuj około 20 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następ-nie dodaj sól, ocet winny do smaku. Wszystko zmiksuj na jednolite purée. Boczek pokrój na cienkie paski i przesmaż na oleju na chrupko. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Obierz ze skórki. Na talerzu wyłóż konfiturę z po-midorów, ułóż kawałki łososia, posyp bobem, chrupiącym boczkiem i udekoruj świeżą bazylią i kiełkami groszku i skrop olejem Kujawskim z bazylią i cytryną.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z tuńczykiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tatar z ryb wędzonych
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.