Jennifer  Paterson

Łosoś a la Robert May


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Łosoś a la Robert May
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

0,9 kg łososia (z najszerszego fragmentu ryby, tuż za głową)

3 obrane i pokrojone w plastry pomarańcze

2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej

sól

czerwone wytrawne wino

sok z 1 pomarańczy



Przygotowanie

Usuń skórę z łososia. W rondlu odpowiedniej wielkości ułóż warstwę plasterków pomarańczy. Umieść na nich łososia i dopraw gałką muszkatołową oraz solą. Ułóż pozostałe plastry pomarańczy z boku i na wierzchu. Wlej wino oraz sok i doprowadź do wrzenia. Przykryj naczynie i duś na wolnym ogniu przez 15 min lub gdy łosoś dojdzie. Podawaj z trójkątnymi tostami z dobrego, domowego chleba.



© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright



powrót

Podobne przepisy

Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.