James  Martin

Łosoś a la kijów


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.11)
trudność: łatwe

Łosoś a la kijów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

80 g masła o temperaturze pokojowej

3 łyżki świeżego koperku

posiekanego

3 łyżki świeżego szczypiorku

posiekanego

sól i świeżo zmielony pieprz

300 g świeżych liści szczawiu

umytych i pociętych

400 g gotowego francuskiego ciasta

4 x 150 g filetów z łososia

bez ości i skóry

1 żółtko

roztrzepane

liście sałaty – do podania

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do 190°. Włóż masło do małej miski. Dodaj koperek i szczypiorek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zmieszaj razem. Utwórz z masła kształt parówki i owiń w przezroczystą folię. Włóż do zamrażalnika. Kiedy przyjdzie pora na użycie masła, pokrój je na cztery kawałki. Podgrzej trzy łyżki wody w średniej wielkości garnku i dodaj liście szczawiu. Gotuj kilka minut, ciągle mieszając do czasu, aż liście zmiękną. Odlej wodę i odstaw liście na bok. Pokrój ciasto francuskie na 8 równych części. Rozwałkuj każdą część na prostokąt o wymiarach 18 cm x 12 cm. Połóż filet łososia na środku 4 kawałków ciasta, na wierzch połóż kawałek masła i garść liści szczawiu. Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem i przykryj łososia drugim kawałkiem ciasta, dobrze sklejając brzegi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ładnie wykończ brzegi ciasta. Włóż do piekarnika na 25 minut, do czasu, aż ciasto urośnie i łosoś będzie w pełni upieczony. Podawaj gorące z liśćmi sałaty.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.