Łopatka wieprzowa z jabłkami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Łopatka wieprzowa z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram przyprawionej solą i pieprzem związanej łopatki

6 jabłek granny smith

100 g masła

liść laurowy

2 goździki

kawałek kory cynamonowej

4 ząbki czosnku

średnia pokrojona cebula

3 łyżki posiekanego tymianku

ćwierć kapusty

2 marchewki

łodyga selera

filiżanka octu cydrowego

filiżanka białego wina

2 filiżanki bulionu z kurczaka

łyżeczka nasion kopru włoskiego

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


W naczyniu do zapiekania stopić masło. Podsmażyć czosnek, cebulę, tymianek i liść laurowy. Warzywa i jabłka pokroić, przełożyć do cebuli z czosnkiem, przyprawić goździkami, cynamonem i koprem włoskim. Smażyć przez 3-4 minuty. Wlać ocet, wino i bulion. Włożyć mięso skórą do góry. Przykryć i piec przez półtorej godziny w temperaturze 150°C. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec, aż skórka się zrumieni. Jeśli cały płyn odparuje, dolać trochę wody. Przed pokrojeniem odstawić na 20 minut. Posypać natką pietruszki i polać powstałym sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.