Marieta  Marecka

Łopatka wieprzowa w kiszonej kapuście z ananasem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Łopatka wieprzowa w kiszonej kapuście z ananasem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,2 kg łopatki wieprzowej

700 g kiszonej kapusty

1 puszka ananasa

1 łyżeczka kolendry

2 goździki

1 łyżeczka pieprzu zielonego

2 ząbki czosnku

2 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

2 łyżki oleju + do smażenia

Przygotowanie:

W moździerzu ucieramy przyprawy: kolendrę, pieprz, ziele i goździki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i ucieramy na pastę.
Osuszoną porcję mięsa nacieramy przyprawami i odstawiamy, najlepiej na noc do lodówki.
Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy drobniej, ananasa odsączamy z zalewy (nie wylewamy jej) i kroimy w sporą kostkę.
Łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.
Na dnie naczynia ceramicznego układamy część kapusty, łopatkę, dodajemy listki laurowe, połowę ananasa i przykrywamy całość pozostałą porcja kapusty i ananasa. Na koniec zalewamy płynem spod ananasów.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 1,5-2 h, pieczemy pod przykryciem. Na ostatnie 10-15 minut można całość otworzyć, aby lekko odparowało. Podajemy mięso pokrojone w plastry z ziemniakami, kluskami lub kaszą ze słuszną porcją kapusty.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.