Tomasz Jakubiak

Łopatka koźlęca z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Łopatka koźlęca z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg łopatki z koźliny

3-4 łyżki musztardy francuskiej

4 łyżki czerwonego winnego octu

2 duże chlusty oliwy

świeży rozmaryn

świeży tymianek

2 cebule szalotki

5 ząbków czosnku

2 cytryny

łyżka mielonego imbiru

łyżka gałki muszkatołowej

250 ml maślanki

Młode ziemniaki:

1 kg młodych ziemniaków

czerwona cebula

łyżka kminu rzymskiego

sól

puszka krojonych pomidorów

litr wody

Pikantna sałatka z kolorowych pomidorów:

opakowanie kolorowych pomidorków cherry

czerwona cebula

szczypior

sól

pieprz

chlust oliwy

łyżka octu

łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę, ocet winny, oliwę, rozmaryn, tymianek. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i cytryny. Marynatę dopraw gałką, imbirem. Na koniec dolej maślanki.
W tak przygotowanej marynacie marynuj mięso przez noc.
Zamarynowane mięso zwiń w roladę, obsmaż je na oliwie, aż będzie przyrumienione z każdej strony. Mięso przełóż do brytfanki dolej do niego marynatę i piecz w piekarniku w 160 stopniach przez 2 godziny.
Młode ziemniaki obsmaż w garnku na oliwie. Dodaj posiekaną cebulę, kmin, sól i krojone pomidory. Wszystko zalej wodą i gotuj, aż ziemniaki zmiękną, woda odparuje, a z pomidorów zrobi się pyszny gęsty sos.
Idealnym uzupełnieniem dania będzie ekspresowa sałatka z kolorowych pomidorów.
W misce połącz kawałki pomidorków, posiekaną cebulę i szczypior. Warzywa dopraw solą, pieprzem, oliwą, octem i musztardą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Podudzia kurczaka w sosie śliwkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

barbod

postów: 8

16.09.2015 11:57

CYTUJ

Bardzo treściwe danie, idealne na obiad.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.