Łopatka jagnięca w herbacie pomarańczowej

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Łopatka jagnięca w herbacie pomarańczowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 łopatka jagnięca ważąca około 675g, bez kości, zwinięta

2 pomarańcze podzielone na szóstki

1 laska cynamonu

6 goździków

10 ziaren czarnego pieprzu

3 anyże gwiazdkowe

2 łyżki stołowe brązowego cukru

150 ml wytrawnej sherry

450 ml świeżo zaparzonej herbaty

sól

tłuszcz (do smażenia)

8 warzyw korzeniowych (marchew, batat, seler)

skrobia kukurydziana (do zagęszczenia)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C (albo rozgrzej kociołek, jeśli robisz danie w ognisku).

Wymieszaj wszystkie składniki (poza herbatą) i marynuj mięso nawet przez 2-3 dni. Gdy się zamarynuje, przełóż mięso do rozgrzanego kociołka albo na patelnię, aby obsmażyć je ze wszystkich stron. Z patelni przełóż do żaroodpornego naczynia, w którym będziesz je przyrządzał. Wlej marynatę i herbatę. Doprowadź do wrzenia, przykryj kociołek pokrywką i duś przez 2-4 godzin (albo piecz w piekarniku, podlewając co 20 minut sosem spod pieczenia.) Na ostatnie 45 minut pieczenia lub duszenia odkryj. Na ostatnie 20 minut dodaj warzywa. Przed podaniem wyjmij mięso i warzywa. Płyn przecedź przez sito. Przelej do rondla, doprowadź do wrzenia, zdejmij z wierzchu nadmiar tłuszczu. Jeśli smak jest zbyt intensywny, rozcieńcz wodą. Jeżeli sos jest za rzadki, zagęść go skrobią kukurydzianą.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 5

powrót

Podobne przepisy

Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czarne kluski z sosem mięsnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.