Tomasz Jakubiak

Łopatka jagnięca pieczona w pomidorach z fasolą i kluseczkami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

odsłon: 2086

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 - 2 kg łopatki jagnięcej

puszka krojonych pomidorów

szklanka ugotowanej fasoli pawie oczko

3/4 szklanki białego półsłodkiego wina

 

Marynata:

1/2 słoiczka musztardy Dijon

100 ml białego octu winnego

8 dużych kaparów

5 łyżek zalewy z kaparów

4 liście laurowe

szczypta ziela angielskiego

2 cebule

1/2 główki kopru włoskiego

3-4 gałązki naci kopru

3-4 gałązki lubczyku

2 gałązki ziela oliwnego

 

Kluseczki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

żółtko

200 g mąki pszennej

natka pietruszki

bazylia

Przygotowanie:

Łopatkę ponacinaj. Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, zalewę z kaparów i kapary. Dodaj pokrojoną cebulę, koper włoski, nać kopru, lubczyk i ziele oliwne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Łopatkę natrzyj solą i włóż do marynaty. Mięso odstaw na 12 godzin.
Zamarynowane mięso przesmaż z każdej strony w żeliwnym garnku i odłóż na bok. W garnku przesmaż warzywa z marynaty, dodaj pomidory, fasolę i wino. Mięso włóż do garnka, przykryj i piecz w 160 stopniach przez 4,5 godziny.
Ziemniaki przepuść przez praskę. Z pietruszki i bazylii wyciśnij sok. Do ziemniaków dodaj sok, żółtko i mąkę. Ciasto zagnieć. Uformuj wałeczek i pokrój go na małe kawałki. Kluseczki wrzuć do gotującej się wody i wyciągnij zaraz po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Łopatkę jagnięcą podaj z zielonymi kluseczkami. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.