Paul Merret

Lody z zielonej herbaty


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody z zielonej herbaty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 ml mleka

1 laska wanilii

50 g zielonej liściastej herbaty

7 żółtek

250 g cukru

750 ml śmietany kremówki (36%)

rożki waflowe lub pieczone figi

 

 

Przygotowanie:


Mleko wlać do rondla. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż i wyskrobać nożem nasionka. Wrzucić wanilię do mleka, dodać zieloną herbatę. Podgrzać mleko niemal do wrzenia i zestawić z ognia. Ubić żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Przecedzić mleko do żółtek i ubić razem trzepaczką. Wlać śmietanę, wymieszać, odstawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce. Przelać do maszynki do lodów i wyrabiać lody ok. 1 godziny, zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Gotowe lody przechowywać w zamrażarce.
Podawać lody w rożkach waflowych lub z pieczonymi figami (na porcję dla 1 osoby 3 świeże figi przekroić na pół, ułożyć w foremce, polać 25 g stopionego masła i 2 łyżkami miodu, wstawić do piekarnika 180°C na ok. 15 minut).

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

#Karolkana

08.08.2011 09:17


częstochowa

CYTUJ

Muszę powiedzieć że lodów z herbaty jeszcze nie próbowała :) Ostatnio zapijam się za to herbatami mrożonymi pod dużym wpływem wpisu na blogu klubu miłośników dobrej herbaty. Od tamtej pory testuje różne pomysły :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.