Anna Olson

Lody z syropem klonowym


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody z syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ¼ szklanki mleka 2%

¼ szklanki syropu klonowego

4 żółtka

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 ¼ szklanki śmietany 36%

1 szklanka posiekanych uprażonych orzechów włoskich

 

 

Przygotowanie:


Wlać mleko i syrop klonowy do rondla i doprowadzić niemal do wrzenia. Umieścić w misce żółtka, cukier i skrobię i ubić trzepaczką. Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu ok. 4 minut, aż masa zgęstnieje (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Ostudzić do temperatury pokojowej i dobrze schłodzić. Wymieszać schłodzoną masę ze śmietaną, przelać do maszynki do lodów i wyrabiać lody ok. 20 minut, zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Na minutę przed końcem wyrabiania wsypać do maszynki orzechy. Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 4 godziny. Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Nakładać porcje łyżką zwilżoną w letniej wodzie.

powrót

Podobne przepisy

Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.