Annabel  Langbein

Lody z pistacjami i owocami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody z pistacjami i owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dodatków:

1 szklanka rodzynków

¼ szklanki rumu, amaretto lub innego likieru albo ¼ szklanki soku owocowego

1 szklanka drobno posiekanych kandyzowanych ananasów lub moreli

drobno starta skórka z 1 cytryny

1 szklanka niesolonych, wyłuskanych pistacji

1 szklanka świeżych lub mrożonych maliny



Składniki bazy lodów:

3 jaja

10 łyżek miałkiego cukru podzielonych na dwie równe porcje

2 łyżki wrzątku

2 szklanki schłodzonej kremówki



Przygotowanie:

Dwie keksówki albo 2,5 litrowy pojemnik wyłóż pergaminem.



Przygotowanie dodatków:

Do miski wrzuć rodzynki. Zalej likierem lub sokiem owocowym. Wymieszaj, odstaw na 15 minut albo na 1 min. wstaw do kuchenki mikrofalowej. Dodaj owoce kandyzowane, skórkę z cytryny i pistacje. Wymieszaj. Maliny dodasz później.



Przygotowanie bazy lodów:

Oddziel żółtka od białek. Białka wlej do największej miski, a żółtka do mniejszej, uważając, żeby do białek nie dostała się drobina żółtka. Do białek dosyp po 5 łyżek cukru. Ubij pianę, odstaw.

Do żółtek wsyp 5 łyżek cukru i wrzątek. Ubij na puszystą, półpłynną masę. W trzeciej misce ubij śmietanę. Śmietanę i żółtka przelej do białek, wymieszaj delikatnie dużą łopatką. Baza gotowa. Do bazy dosyp dodatki i wymieszaj. Dodaj maliny, zostawiając kilka do dekoracji, wymieszaj. Przełóż do przygotowanych naczyń. Zamrażaj przez co najmniej 4 godziny, a jeszcze lepiej przez noc, aż lody się zetną. Przed podaniem wyjmij z naczynia, pokrój w plastry i przybierz świeżymi malinami.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.