Lody z pistacjami i owocami

Lody z pistacjami i owocami
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:



Składniki dodatków:
1 szklanka rodzynków
¼ szklanki rumu, amaretto lub innego likieru albo ¼ szklanki soku owocowego
1 szklanka drobno posiekanych kandyzowanych ananasów lub moreli
drobno starta skórka z 1 cytryny
1 szklanka niesolonych, wyłuskanych pistacji
1 szklanka świeżych lub mrożonych maliny

Składniki bazy lodów:
3 jaja
10 łyżek miałkiego cukru podzielonych na dwie równe porcje
2 łyżki wrzątku
2 szklanki schłodzonej kremówki

Przygotowanie:
Dwie keksówki albo 2,5 litrowy pojemnik wyłóż pergaminem.

Przygotowanie dodatków:
Do miski wrzuć rodzynki. Zalej likierem lub sokiem owocowym. Wymieszaj, odstaw na 15 minut albo na 1 min. wstaw do kuchenki mikrofalowej. Dodaj owoce kandyzowane, skórkę z cytryny i pistacje. Wymieszaj. Maliny dodasz później.

Przygotowanie bazy lodów:
Oddziel żółtka od białek. Białka wlej do największej miski, a żółtka do mniejszej, uważając, żeby do białek nie dostała się drobina żółtka. Do białek dosyp po 5 łyżek cukru. Ubij pianę, odstaw.
Do żółtek wsyp 5 łyżek cukru i wrzątek. Ubij na puszystą, półpłynną masę. W trzeciej misce ubij śmietanę. Śmietanę i żółtka przelej do białek, wymieszaj delikatnie dużą łopatką. Baza gotowa. Do bazy dosyp dodatki i wymieszaj. Dodaj maliny, zostawiając kilka do dekoracji, wymieszaj. Przełóż do przygotowanych naczyń. Zamrażaj przez co najmniej 4 godziny, a jeszcze lepiej przez noc, aż lody się zetną. Przed podaniem wyjmij z naczynia, pokrój w plastry i przybierz świeżymi malinami.

© Annabel Langbein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA