Lody z pieprzem i truskawkami

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

Lody z pieprzem i truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



500 ml mleka

500 ml śmietany 36%

20 ziaren pieprzu

10 jajek

250 g cukru

150 g truskawek

3 łyżki cukru

3 łyżeczki drobno zmielonego pieprzu

truskawki do podania



Przygotowanie:



Mleko i śmietanę wlać do rondla, wrzucić pieprz, mieszając podgrzewać na średnim ogniu 5 minut.

Oddzielić żółtka od białek. Białka wykorzystać do innych przepisów, a żółtka utrzeć z 250 g cukru.Mleko ze śmietaną przecedzić, wlać do masy żółtkowej cały czas mieszając, przelać z powrotem do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszając podgrzewać, aż płyn zacznie gęstnieć (palcem sprawdzać gęstość na łyżce; gdy ślad się nie rozlewa, sos jest gotowy). Zdjąć z ognia, przecedzić i odstawić do ostygnięcia.

Wyrobić masę w maszynce do lodów lub przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki i miksować co 20 – 30 minut.

Truskawki obrać z szypułek i rozgnieść widelcem z pozostałym cukrem. Przetrzeć przez sito.

Gdy masa na lody nie jest jeszcze do końca zmrożona, wmieszać łyżeczkę pieprzu i 2 łyżki puree z truskawek. Wstawić do zamrażarki i zamrozić do końca.

Nałożyć do pucharków obrane z szypułek i pokrojone truskawki, dołożyć lody, polać truskawkowym puree, posypać pieprzem i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.