Anna Olson

Lody z kwaśnej śmietany


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody z kwaśnej śmietany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki śmietany 18%

6 łyżek cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 szklanka kwaśnej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Wlać śmietanę 18% do rondla. Zmieszać cukier ze skrobią, wsypać do śmietany i wymieszać trzepaczką. Podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut, ciągle mieszając, dopóki śmietana nie zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić i schłodzić. Wmieszać kwaśną śmietanę, przelać całość do maszynki do lodów i zrobić lody, postępując zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny.
Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.