Ewa Chodakowska

Lody z kokosem, serkiem mascarpone i pestkami dyni


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Lody z kokosem, serkiem mascarpone i pestkami dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

75 g płatków lub wiórków kokosowych

30 ml mleka kokosowego

24 g serka mascarpone

8 ml syropu z agawy

10 g pestek dyni

5 ml oliwy

1 g chili

Przygotowanie:

Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy.
W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy kokos nie jest zepsuty – wbij cienki nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa i wystrugaj obrotowym ruchem otwór do samego wnętrza. Spróbuj, czy woda nie jest skwaśniała, wypij ją, jeśli jest dobra, po czym rozłup kokos najlepiej uderzając nim o twarde podłoże – np. gres.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.