Anna Olson

Lody śmietankowe ze śliwkami marynowanymi w winie


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody śmietankowe ze śliwkami marynowanymi w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki śmietany kremówki

1 szklanka mleka 2%

2 laski wanilii

8 żółtek

2/3 szklanki cukru

szczypta soli

szczypta mielonego cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej prawie do wrzenia 2 szklanki śmietany i mleko z wanilią (wrzuć i wyskrobane ziarenka, i przekrojone laski wanilii dla aromatu). W misce opartej na garnku z delikatnie wrzącą wodą, utrzyj żółtka z cukrem, solą i cynamonem, aż masa zgęstnieje i będzie jasnożółta (ok. 3 min.). Zdejmij miskę z garnka i stale ucierając powoli wlej gorącą śmietanę, pozbywając się waniliowych strączków. Przelej wszystko do rondla i podgrzej na średnim ogniu, bez przerwy mieszając drewnianą łyżką, aż krem zacznie do niej przylegać (ok. 3 min). Przecedź i ostudź, a następnie wstaw do lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę i wmieszaj do schłodzonego kremu. Zamroź w maszynce do robienia lodów, postępując zgodnie z instrukcją producenta, a następnie przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika przynajmniej na 2 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Papaja nadziewana musem cytrynowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.