Lody pistacjowe

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody pistacjowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

375 ml pełnotłustego mleka

125 ml śmietanki

rozgniecione nasiona z 8 strąków kardamonu

½ laski wanilii

4 żółtka

100 g drobnego cukru

150 g prażonych

łuskanych

świeżych pistacji

100 g ciemnego cukru palmowego

 

 

Przygotowanie:


W garnku doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką, kardamonem i wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać przecedzone mleko i mieszać, aż się dokładnie połączą. Wlać do garnka o podwójnym dnie i postawić na małym ogniu. Mieszać, aż sos pokryje wypukłą część łyżki. Zestawić z ognia, postawić na kostkach lodu i mieszać, aż masa ostygnie. W malakserze lub w moździerzu utrzeć pistacje z cukrem palmowym. Dodać do schłodzonej bazy deseru. Przelać do maszynki do lodów i ukręcić.

powrót

Podobne przepisy

Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.