Anna Olson

Lody piernikowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Lody piernikowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ¼ szklanki mleka 2%

1/3 szklanki brązowego cukru

2 łyżki jasnej melasy

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki mielonych goździków

szczypta soli

3 żółtka

1 szklanka śmietany kremówki 36%

ew. kilka pierniczków

 

 

Przygotowanie:


Mleko, cukier, melasę, przyprawy i sól umieścić w rondlu i doprowadzić niemal do wrzenia. Umieścić w misce żółtka i ubić trzepaczką. Powoli wlać gorące mleko do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu ok. 3 minut, aż masa zgęstnieje (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Ostudzić do temperatury pokojowej i dobrze schłodzić. Wymieszać schłodzoną masę ze śmietaną za pomocą trzepaczki, przelać do maszynki do lodów i wyrabiać lody ok. 20 minut, zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Na minutę przed końcem wyrabiania można wsypać do maszynki pokruszone pierniczki.
Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 4 godziny. Nakładać porcje łyżką zwilżoną w letniej wodzie.

powrót

Podobne przepisy

Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.