Delia  Smith

Lody kokosowe


Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Lody kokosowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 żółtka

łyżeczka mączki kukurydzianej

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

10 dag drobnego cukru

300 ml mleka

5 łyżek mleka kokosowego w proszku

75 mililitrów bitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Żółtka, mączkę, wanilię i cukier mieszamy. Kokosowy proszek wsypujemy do podgrzewającego się mleka i ubijamy. Gdy zawrze, wlewamy je do jajecznej masy. Sos przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, ubijając aż zgęstnieje. Gdy krem jest gotowy, odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia, a następnie mieszamy ze śmietaną. Lody ukręcamy w maszynce, lub ubijamy ręcznie. Podajemy polane syropem z cukru, soku i drobniutko pokrojonej skórki z limonek.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.