Annabel  Langbein

Lody cytrynowo-imbirowe


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

Lody cytrynowo-imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 ½ szklanki cukru

skórka starta z jednej cytryny

¾ przecedzonego soku z cytryn

½ szklanki bardzo drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru

4 białka

1 szklanka śmietanki kremówki

½ szklanki jogurtu greckiego



Przygotowanie:

Cukier, skórkę, sok i imbir podgrzewać w rondlu do rozpuszczenia cukru. Zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywną pianę. Na średniej prędkości ubijania dodawać stopniowo gorący syrop, następnie zwiększyć prędkość ubijania i ubijać, aż masa ostudzi się i mocno zgęstnieje, około 10 minut.

Przełożyć do drugiej miski a w tej samej misce ubić lekko śmietankę (miski do ubijania i końcówek miksera nie trzeba myć). Do śmietanki wmieszać delikatnie jogurt a następnie dodając po trochu wmieszać masę z białek, aż do równomiernego rozprowadzenia. Przełożyć do pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 6 godzin przed podaniem. Lody można przechowywać w zamrażalniku do 4 tygodni.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.