Gary  Rhodes

Łódeczki z chlebowca


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Łódeczki z chlebowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 dojrzały

świeży owoc chlebowca

1 łyżka masła

1 drobno posiekana szalotka

1 łyżeczka listków tymianku

1 łyżeczka posiekanego majeranku

1 łodyga selera naciowego

pokrojona w kostkę

2 zielone papryki

bez pestek

pokrojone w kostkę

2 garście tartego cheddara

 

 

Przygotowanie:


Chlebowca pokroić w ósemki i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, ok. 15 minut. Osączyć.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Odkroić miąższ od skórki chlebowca, starając się jej nie uszkodzić. Usunąć rdzeń. Miąższ rozgnieść, lecz niezbyt dokładnie. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć do miękkości szalotki, zioła, seler i paprykę. Zestawić z ognia i wymieszać z miąższem chlebowca. Skórki ułożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Nałożyć na nie masę z miąższu tak, aby powstała zgrabna kopuła. Obficie posypać tartym serem.
Zapiekać w piekarniku przez 15-20 minut, aż masa będzie gorąca, a ser się roztopi. Podawać na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Szparagi z rusztu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Curry z ciecierzycy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.