Adam Chrząstowski

Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 piersi kurczaka

3 limonki

2 łyżki siekanej świeżej kolendry

6 łyżek miodu

1/3 szklanki bulionu drobiowego

sól

mąka ziemniaczana

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i nadziej na patyczki do szaszłyków. Limonki dobrze umyj, osusz i zetrzyj skórkę. Mięso posól i skrop sokiem z ½ limonki. Ostaw. Zagotuj miód z sokiem z pozostałych limonek, dodaj bulion i całość ponownie zagotuj. Rozprowadź małą ilość mączki ziemniaczanej zimną wodą i zagęść tym sok z miodem i bulionem. Dodaj do sosu część startej skórki z limonek i posiekaną kolendrę. Mięso obtocz w mączce ziemniaczanej i smaż w głębokim niezbyt gorącym oleju. Gdy tylko się usmaży natychmist osącz na papierowym ręczniku i zamocz w sosie, by mięso było nim oblepione. Przed podaniem posyp niewielką ilością skórki z limonki.

powrót

Podobne przepisy

Boeuf Stroganow
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Medaliony z indyka z ananasem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.