Gary  Mehigan

Liście cytryny w cieście


Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Liście cytryny w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 litr oleju roślinnego

4 rozgniecione łodygi trawy cytrynowej

25 dużych liści cytryny

400 ml tłustego mleka

250 g mąki

szczypta suszonych drożdży

szczypta cynamonu

1 łyżka stołowa cukru palmowego

1 łyżka stołowa cukru

nieco likieru lemoncello

20 ml maślanki

3 żółtka

3 białka ubite na sztywną pianę

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać olej do 100°C. Wrzucić łodygi trawy cytrynowej. Wyjąć po 5 minutach. Ubić sztywną pianę z białek. Pozostałe składniki (poza liśćmi cytryny) ubić razem, najpierw mieszając suche, a potem wlewając płynne. Do ciasta dodać ubite białka i ostrożnie wymieszać. Podgrzać olej do 175°C. Zanurzać liście cytryny w cieście i smażyć na oleju, aż będą złocistobrązowe. Odkładać na papierowe ręczniki kuchenne, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem zwykłym i palmowym oraz startą skórką cytrynową. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.