Curtis Stone

Linguine z barweną


Przepis z programu Surfing po menu 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Linguine z barweną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g makaronu linguini

8 małych (15 – 20 g) filetów z barweny

70 ml oliwy extra virgin

100 ml białego wytrawnego wina

1 pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku

1 mała suszona papryczka chili

¼ szklanki soku z cytryny

otarta skórka z 1 cytryny

¼ szklanki drobno posiekanej pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Ugotować makaron. Podgrzać na teflonowej patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć filety, ułożone skórą w dół, przez 30 sekund. Wlać wino, nakryć patelnię pokrywką i zestawić z ognia. Na innej patelni podgrzać na małym ogniu resztę oliwy, dorzucić czosnek oraz chili i podgrzewać przez około minutę, aby oliwa przeszła aromatem. Do oliwy zlać płyn powstały przy smażeniu ryby oraz wino i podgrzewać przez 1-2 minuty, do odparowania alkoholu. Zdjąć z ognia i dolać sok z cytryny. Wyjąć papryczkę i wyrzucić. Dodać do sosu odcedzony makaron, doprawić solą i pieprzem, dołożyć rybę, delikatnie dzieląc ją widelcem na kawałki. Wymieszać. Podawać posypane otartą skórką z cytryny i pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Paella makaronowa z owocami morza z ostrą pikadą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.