Lin zapiekany z ziołami ze smażoną cykorią

Lin zapiekany w ziołach
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 całe liny
  • garść posiekanych świeżych ziół
  • bazylia
  • kolendra
  • mięta
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • jeden starty ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • 2 - 3 cykorie
  • 2 łyżki dobrego masła
  • 50 ml koniaku
  • sól / pieprz
  • butelka czerwonego wina
  • kilka goździków
  • cynamon
  • skórka z pomarańczy
  • czarny pieprz
  • miód

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Liny ponacinaj co dosłownie cm, skrop cytryną i natrzyj ziołami z czosnkiem. Całość włóż do brytfanki i polej oliwą z oliwek. Piecz w temp. 210 stopni C z każdej strony około 10 min.
Na patelni rozpuść masło i wrzuć cykorię, jak zmiękną dodaj koniak i podpal. Do garnuszka wlej wino, a pozostałe składniki utrzyj w moździerzu i dodaj do wina. Rybę podaj z cykorią, a obok kielich ciepłego wina!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA