Tomasz Jakubiak

Lin zapiekany z ziołami ze smażoną cykorią


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7144

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 całe liny

garść posiekanych świeżych ziół

bazylia

kolendra

mięta

tymianek

sok z cytryny

jeden starty ząbek czosnku

łyżka oliwy

2 - 3 cykorie

2 łyżki dobrego masła

50 ml koniaku

sól / pieprz

butelka czerwonego wina

kilka goździków

cynamon

skórka z pomarańczy

czarny pieprz

miód

 

Przygotowanie:

Liny ponacinaj co dosłownie cm, skrop cytryną i natrzyj ziołami z czosnkiem. Całość włóż do brytfanki i polej oliwą z oliwek. Piecz w temp. 210 stopni C z każdej strony około 10 min.
Na patelni rozpuść masło i wrzuć cykorię, jak zmiękną dodaj koniak i podpal. Do garnuszka wlej wino, a pozostałe składniki utrzyj w moździerzu i dodaj do wina. Rybę podaj z cykorią, a obok kielich ciepłego wina!

powrót

skomentuj przepis

#vanad

18.03.2012 21:09


Gda

CYTUJ

Czy ktokolwiek ma pojęcie jak nazywa się utwór który zaczyna się w 2:30 tego filmiku??????????????????????????

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.