Ligawa z jarzynami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Ligawa z jarzynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

800 g ligawy

 

Zalewa:

2 posiekane cebule

2 posiekane marchewki

2 pokrojone łodygi selera

6 ząbków czosnku

łyżka nasion kopru włoskiego

2 liście laurowe

2 filiżanki białego wina

łyżka pieprzu

 

Duszone warzywa:

2 l bulionu jarzynowego albo z kurczaka

400 g posiekanej kapusty

400 g pokrojonej w kostkę dyni

6 małych ziemniaków

2 pokrojone w kostkę pasternaki

2 pokrojone pory

100 g masła

2 łyżki musztardy dijońskiej

ćwierć filiżanki posiekanego tymianku

 

Puree:

750 g ziemniaków

150 ml śmietany

150 g masła

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ligawę włożyć do dużego garnka. Dodać resztę składników i zalać całość zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia przez 2 i pół godziny. Wyjąć mięso z zalewy.
Wymieszać równe części bulionu i zalewy, w której gotowała się ligawa. Odrobiną skropić mięso, do reszty dodać kapustę, dynię, ziemniaki, pasternak i pory. Zagotować, zmniejszyć płomień i ugotować warzywa do miękkości. Pokroić ligawę w plastry i przełożyć do garnka z warzywami. Dodać masło, musztardę i tymianek. Ziemniaki zalać zimną osoloną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i przecisnąć przez praskę albo ugnieść. Dodać śmietanę i masło, doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.