Delia  Smith

Libijska zupa z kuskus


Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Libijska zupa z kuskus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

17 dag drobno posiekanej jagnięciny

łyżka stołowa oleju do smażenia

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

czubata łyżeczka nasion kolendry

czubata łyżeczka kminu rzymskiego

sproszkowane chilli

mielone ziele angielskie

14 dag przecieru pomidorowego

świeże

zielone chilli

2 łyżeczki drobnego cukru

500 ml bulionu jagnięcego

850 ml wody

10 dag ciecierzycy

5 dag kuskus

łyżka stołowa posiekanej pietruszki

łyżka stołowa posiekanej mięty

 

 

Przygotowanie:


Podsmażamy mięso na oleju. Na tej samej patelni zrumieniamy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Kolendrę i kmin prażymy na sucho, kruszymy w moździerzu dodajemy do cebuli z pozostałymi przyprawami. Z powrotem wrzucamy mięso, dodajemy przecier, posiekane chilli i cukier. Wlewamy bulion, oraz wodę. Dodajemy namoczoną przez noc w zimnej wodzie i osączoną ciecierzycę.
Zupę mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Tuż przed podaniem wsypujemy kuskus, pietruszkę oraz miętę i odstawiamy na 3 minuty. Podajemy z ćwiartką cytryny, którą każdy wyciska sobie do zupy – i z ciepłym chlebkiem pita.

powrót

Podobne przepisy

Zupa migdałowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ekspresowa grzybowa zalewajka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.