Ruth  Rogers

Letnie bollito misto


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Letnie bollito misto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 tłusta kaczka

grubo mielony czarny pieprz

sól morska

2 łodygi selera

2 pęczki młodych marchewek karotek

pęczek tymianku

liść laurowy

główka czosnku

1 młoda kura

1 korzeń chrzanu

ziołowy biały ocet winny

creme fraiche albo gęsta śmietana

2 gałązki laurowe

garść całych ziaren pieprzu

1 ciabatta

pęczek estragonu

czerwony ocet winny

3-4 anchois

garstka kaparów

oliwa extra vergine

4 żółtka z jajek na twardo

pęczek boćwiny

2 kawałki włoskiej kiełbasy cotecchino

 

 

Przygotowanie:


Natrzyj kaczkę mielonym pieprzem i dużą ilością soli. Włóż do środka nać selera i karotki, pęczek tymianku, liść laurowy i ząbek czosnku. Owiń kaczkę czystą ściereczką, obwiąż sznurkiem masarskim i włóż do takiej ilości wrzątku, żeby woda przykryła kaczkę. Dociśnij ją do dna odwróconą pokrywką i kamieniem. Gotuj 2 godziny. Zetrzyj korzeń chrzanu, dopraw solą morską, pieprzem i octem winnym, a następnie wymieszaj z 2 łyżkami creme fraiche albo śmietany. Włóż do garnka kurę, dodaj marchewki, łodygi selera, dużo tymianku i 3-4 nieobrane ząbki czosnku, całe ziarna pieprzu i gałązki laurowe. Zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godziny na małym ogniu. Ugotuj kiełbasę (pół godziny we wrzątku). W tym czasie przygotuj sos Dragoncello: okrój skórkę z ciabatty, dopraw solą, mielonym pieprzem i skrop octem oraz odrobiną wody. Odciśnij nadmiar płynu. Posiekaj grubo estragon, anchois i kapary. Przemieszaj wszystkie składniki i dopraw solą, pieprzem oraz oliwą. Rozetrzyj żółtka na kremową masę i dodaj do sosu. Wymieszaj delikatnie. W 2 łyżkach bulionu drobiowego ugotuj boćwinę i pęczek marchewki pod przykryciem (na parze). Podawaj plastry mięs i kiełbasy z porcją warzyw i dwoma klasycznymi sosami: chrzanowym i dragoncello.

powrót

Podobne przepisy

Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.