Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kilogram b. dojrzałych pokrojonych pomidorów bez pestek

pół ogórka obranego, bez pestek i pokrojonego w plasterki

pół czerwonej papryki, bez pestek i pokrojonej w plasterki

pół małej cebuli

rozgnieciony ząbek czosnku

25 g świeżej ciemnej bułki tartej

2 łyżki octu z czerwonego wina (do smaku)

miarka bulionu warzywnego lub soku pomidorowego

listki z 2 gałązek tymianku

16 listków bazylii

sól i pieprz

szczypta pieprzu kajeńskiego (do smaku)

miód (ew., do smaku)

4 łyżki drobnych grzanek smażonych na maśle (ew.)



Przygotowanie:

Wymieszać pomidory, ogórek, paprykę, cebulą, czosnek i bułkę tartą. Dodać ocet winny, bulion, tymianek i 12 listków bazylii. Marynować przez 12 godzin w zakrytej misce w lodówce. Zmiksować i doprawić solą oraz pieprzem zwykłym i kajeńskim. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna (zależy od użytych pomidorów), dodać trochę miodu. Podawać na zimno z pozostałymi podartymi liśćmi bazylii i grzankami.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Chłodnik z botwinki
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.