Letnia wersja bożonarodzeniowego puddingu

Letnia wersja bożonarodzeniowego puddingu
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 225 g truskawek albo czerwonej porzeczki (niekoniecznie)
  • 225 g malin
  • 225 g jagód
  • 150 g miałkiego cukru
  • 1 laska wanilii (tylko nasionka)
  • 8 kromek białego pieczywa tostowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usuń szypułki z owoców. Umyj pod zimną wodą, odrzuć uszkodzone owoce. Włóż do dużego garnka, dodaj cukier, nasionka wanilii i gotuj na średnim ogniu przez 3 do 4 minut, aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Zdejmij z ognia. Nie wolno rozgotować owoców. Wyłóż dużą miskę (lub kilka małych) folią spożywczą, tak, żeby pozostała do podwinięcia. Ułóż kromki chleba dookoła, żeby nieco na siebie zachodziły. Lekko przyciśnij chleb do ścianki miski. Na środek nałóż owoce razem z sokiem (zostaw około pół filiżanki na polanie wierzchu). Nakryj pokrywką wykrojoną z chleba. Podwiń folię, przykryj talerzem, który idealnie pasuje do średnicy miski i dociśnij ciężarem. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem wyłóż pudding na talerz, polej pozostałymi owocami z sokiem. Podawaj z cremé fraiche.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA