James  Martin

Letnia sałatka Roscoff


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Letnia sałatka Roscoff
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki szybkiego bulionu

200 ml białego wina

200 ml wody

2 łyżki stołowe octu z białego wina

1 bouquet garni (natka, liść laurowy, tymianek, kawałek pora)

1 łyżeczka soli



Składniki dresingu

4 łyżki stołowe majonezu

1 łyżka stołowa świeżej, posiekanej bazylii

2 dobrze roztarte sardele

2 łyżki stołowe bulionu, w którym gotował się łosoś

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Składniki sałatki

450 g filetów łososia bez ości

120 g zielonej fasoli szparagowej pokrojonej na 2 cm kawałki

120 g mieszanki sałat

4 łyżki stołowe winegretu

½ ogórka obranego ze skóry, pokrojonego wzdłuż i posiekanego

250 g pomidorów sałatkowych pokrojonych w ósemki

4 ekologiczne jaja ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki

12 czarnych oliwek bez pestek



Przygotowanie

Do rondla, w którym ciasno zmieszczą się kawałki ryby wlać wodę, wino i ocet. Dorzucić bouquet garni, posolić, doprowadzić do wrzenia. Włożyć porcje ryby, gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć, pozostawić do ostygnięcia. Fasolę szparagową gotować przez 6 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Przepłukać zimną wodą i jeszcze raz odcedzić. Ostawić na bok.

Przygotować dressing. W miseczce rozetrzeć majonez, bazylię i sardele. Wlać bulion, cały czas ucierając. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać liście sałat z winegretem i wyłożyć na talerze. Wyjąć ugotowaną rybę z bulionu i podzielić na porcje. Rozłożyć na sałacie. Polać dressingiem z majonezu. Ułożyć kawałki ogórka, pomidory, jajka i oliwki. Podawać.



powrót

Podobne przepisy

Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z buraków z winem i winogronami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Lawendowa sałatka z kiwi
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Ogórki słodko-kwaśne
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Sałatka z kwiatów w winegrecie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.