Paul Merret

Letni pudding


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Letni pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 ml wody

225 g drobnego cukru

400 g truskawek (jeśli są duże

przekroić na pół)

225 g czarnych porzeczek

300 g malin

225 g czerwonych porzeczek

8 cienkich kromek białego chleba z kwadratowej formy (np. jasnego pieczywa tostowego)

skórkę obkroić

200 g drobnego cukru (do sosu)

 

Do podania: bita śmietana

 

 

Przygotowanie:


Przygotować plastikową formę puddingową o objętości 1 litra ( lub dowolne naczynie plastikowe lub ceramiczne, zwężające się do dołu, z zaokrąglonym dnem). Wyciąć z kartonu krążek o obwodzie nieco mniejszym, niż góra formy. Owinąć go dokładnie folią spożywczą. W szerokim rondlu zagotować wodę z cukrem. Włożyć truskawki i czarne porzeczki, gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać resztę owoców, wymieszać i odstawić na 4 minuty. Odcedzić owoce na sicie—owoce przełożyć na tacę, sok wlać do miski. Z kromki chleba wyciąć krążek o średnicy nieco większej, niż średnica dna formy. Namoczyć w soku na 20 sekund, a następnie umieścić krążek na dnie formy. Odłożyć jedną kromkę chleba (zostanie z niej później zrobiona „pokrywka”). Pozostałe kromki pokroić na ukos na pół. Moczyć kawałki chleba w soku i wykładać nimi ścianki formy tak, aby brzegi nieco nachodziły na siebie. Do wyłożonej chlebem formy nakładać odcieknięte owoce, co chwilę uciskając. Nałożyć tyle, żeby po uciśnięciu owoce sięgały brzegów naczynia. Część owoców powinna zostać - będą wykorzystane do zrobienia sosu. Przykryć owoce odłożoną kromką chleba, przycisnąć. Zawinąć na wierzch wszelkie wystające kawałki chleba. Na wierzchu ułożyć owinięty folią kartonowy krążek i przycisnąć jakimś płaskim ciężkim przedmiotem. Ustawić formę na tacy lub talerzu, żeby sok miał gdzie ściekać i wstawić na noc do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.