Letni deser z owoców

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Letni deser z owoców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

450 g malin

350 g mieszanych owoców jagodowych (truskawek, poziomek, borówek, jagód, porzeczek)

150 g cukru

60 ml likieru malinowego (framboise)

2-3 łyżki masła

8-10 kromek chleba z białą czekoladą i malinami



krem z białej czekolady:

100 g białej czekolady

250 ml śmietany 36%

250 g serka mascarpone

2 łyżeczki cukru pudru plus do posypania

świeże owoce do dekoracji



Przygotowanie:

Wsypujemy owoce do rondla, dodajemy cukier i likier, mieszając podgrzewamy na małym ogniu ok. 5-8 minut, aż cukier się rozpuści, a owoce zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Odkrawamy skórkę z kromek chleba. Głęboką miseczkę o pojemności 1 litra dobrze smarujemy masłem i ciasno wykładamy chlebem. Wlewamy ostudzone owoce. Wierzch szczelnie przykrywamy chlebem. Miseczkę ciasno owijamy folią, na wierzch kładziemy talerzyk i przyciskamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc. Robimy krem: stapiamy białą czekoladę na parze i studzimy, lekko bijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy do czekolady i mieszamy, łączymy z mascarpone. Usuwamy folię, odwracamy miseczkę do góry dnem i wykładamy deser na talerz, dekorujemy owocami i oprószamy cukrem pudrem. Kroimy na porcje, rozkładamy na talerzyki i podajemy z kremem z białej czekolady.

powrót

Podobne przepisy

(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.