Nigel Slater

Lepkie udka kurczaka z miodem i cytryną


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Lepkie udka kurczaka z miodem i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

sok z 2 cytryn

2 łyżki płynnego miodu

łyżka musztardy ziarnistej

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

6 dużych udek kurczaka z kością i skórą

sól morska

2-3 marynowane cytryny

garść wydrylowanych zielonych oliwek

pokrojonych na plasterki

garstka natki o płaskich liściach

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200o C. Utrzyj pieprz w moździerzu. Wsyp go do dużej miski, dodaj sok z cytryny, miód, musztardę oraz czosnek i starannie wymieszaj. Rozłóż udka kurczaka na dużej blasze do pieczenia, polej cytrynowo-miodową marynatą i zostaw na tak długo, jak to możliwe. Oprósz udka solą i piecz 45 minut, odwracając je w połowie pieczenia. W tym czasie rozkrój marynowane cytryny na połówki i usuń miąższ, zostawiając same skórki. Pokrój je na paski i wymieszaj z oliwkami i natką. Kiedy kurczak się upiecze, podawaj go z przygotowanymi dodatkami.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina na ostro z sosem chrzanowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.