James  Martin

Lepkie ciasto toffi z polewą


Przepis z programu Słodki James (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Lepkie ciasto toffi z polewą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

90 g miękkiego masła

30 g mąki

200 g suszonych drylowanych daktyli

300 ml wody

170 g ciemnego cukru trzcinowego

1 łyżka złotego syropu z melasy (golden syrup)

2 łyżki black treacle

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 jajka

200 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

1 łyżeczka sody oczyszczonej



Polewa

100 ml śmietany kremówki

40 g masła

40 g ciemnego cukru trzcinowego

2 łyżki black treacle

1 łyżka złotego syropu z melasy (golden syrup)



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Jedną trzecią masła natłuść wnętrze formy, a następnie oprósz je mąką. Zagotuj w rondlu daktyle zalane małą ilością wody. Za pomocą elektrycznego miksera utrzyj pozostałe masło z cukrem w dużej misce na jasną, puszystą masę. Ucierając, dodawaj stopniowo złocisty syrop, melasę, ekstrakt waniliowy i jajka. Zmniejsz szybkość ubijania i dodawaj stopniowo, po łyżce, mąkę ze środkiem spulchniającym. Utrzyj wszystkie składniki, aż się dobrze połączą. Zmiel daktyle z gorącą wodą w malakserze, a na koniec dodaj sodę oczyszczoną. Szybko przełóż gorące daktylowe purée do miski z ciastem i dobrze wymieszaj. Napełnij surowym ciastem przygotowaną formę. Piecz 20-25 minut, aż wierzch ciasta wystarczająco stwardnieje. Aby przyrządzić polewę, wymieszaj w rondlu wszystkie składniki, zagotuj i zdejmij z ognia. Przed podaniem pokrój ciasto na porcje, przełóż do miseczek i polej obficie po wierzchu gorącą polewą. Podawaj z lodami.



© James Martin





powrót

Podobne przepisy

Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.