Tomasz Jakubiak

Leniwe w sosie porzeczkowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7586

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

350 g białego sera twarogowego

2 jajka

szklanka mąki pszennej

sól, cukier

posiekana mięta

Sos:

300 g porzeczki czarnej lub czerwonej

2 goździki

szczypta rozpuszczalnej kawy

2 ziarna kardamonu

100 ml wódeczki miodóweczki

Kompot:

letnie owoce: jabłka, młode kwaśne śliwki, brzoskwinie, agrest, porzeczka

3 łyżki miodu owocowego

 

Przygotowanie:

Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę. Gotowe ciasto podziel na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiaj ruloniki, które lekko zgnieć. Do wrzącej wody wrzucaj pocięte na kilka centymetrów kluski. Gotuj aż wypłyną. W między czasie na patelnię wrzuć porzeczki z pozostałymi składnikami i lekko gotuj, aż porzeczki się rozpadną. Sos przetrzyj przez sito. Ciepłe kluski wymieszaj w misce z sosem i świeżymi listkami mięty. Owoce na kompot podziel na mniejsze kawałki, zalej ciepłą wodą. Dopraw miodem i pozostaw na 30 min.

powrót

Podobne przepisy

Kluska miedzianogórska
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.