Lekkie tiramisu gotowane na parze

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lekkie tiramisu gotowane na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g mleka

20 g cukru

10 g mąki

szczypta soli

25 g żółtka

białko z jednego jajka

laska wanilii

80 g sera mascarpone

10 g esencji z kawy

20 g kropli czekolady

40 g biszkoptów pokrojonych w kostkę

 

 

Przygotowanie:


Zagotować mleko z wanilią. Osobno utrzeć żółtko z cukrem i solą, dodać mąkę i wymieszać. Usunąć wanilię i dodać masę z żółtek i gotować około 5 minut. Ostudzić krem w lodówce. Ubić białko z 25 g cukru. Do schłodzonego kremu dodać 80 g sera mascarpone i wymieszać. Dodać do kremu ubitą pianę z białek. W szklanej filiżance układać na przemian warstwę kremu, biszkopty, skropić kawą i kroplami czekolady. Umieścić w stalowym woku i gotować na parze około 4 minut. Podać deser posypany kakao.

powrót

Podobne przepisy

Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.