Lekkie, korzenne ciasto jabłkowe

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Lekkie, korzenne ciasto jabłkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych jabłek

cukier

przyprawy

10 dag mąki

3 jajka

375 ml chudego mleka

25 g cukru

esencja waniliowa

 

 

Przygotowanie:


Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i na niezbyt małe cząstki. Pokrojone jabłka układamy w naczyniu – najlepiej w równe, koncentryczne kręgi. Skrapiamy cytryną, by nie ściemniało. Jabłka powinny być kwaskowate i trzeba je trochę dosłodzić. Posypujemy jabłka cynamonem, ale równie dobrze można użyć goździków, gałki muszkatołowej czy imbiru. Mąkę dokładnie mieszamy z rozbełtanymi jajkami, cukrem i wanilią. Gdy masa będzie gładka – dodajemy mleko. Wlewamy je stopniowo, wciąż mieszając, aż powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego. Gdy masa jest już gładka – zalewamy nią jabłka. Pieczemy około pół godziny w 200 stopniach C.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolada biszkoptowa z jeżynami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.