Lekkie, korzenne ciasto jabłkowe

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Lekkie, korzenne ciasto jabłkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych jabłek

cukier

przyprawy

10 dag mąki

3 jajka

375 ml chudego mleka

25 g cukru

esencja waniliowa

 

 

Przygotowanie:


Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i na niezbyt małe cząstki. Pokrojone jabłka układamy w naczyniu – najlepiej w równe, koncentryczne kręgi. Skrapiamy cytryną, by nie ściemniało. Jabłka powinny być kwaskowate i trzeba je trochę dosłodzić. Posypujemy jabłka cynamonem, ale równie dobrze można użyć goździków, gałki muszkatołowej czy imbiru. Mąkę dokładnie mieszamy z rozbełtanymi jajkami, cukrem i wanilią. Gdy masa będzie gładka – dodajemy mleko. Wlewamy je stopniowo, wciąż mieszając, aż powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego. Gdy masa jest już gładka – zalewamy nią jabłka. Pieczemy około pół godziny w 200 stopniach C.

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.