Tomasz Jakubiak

Lekki sandwich z cielęciny, dobrego pieczywa i wiosennych warzyw


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8865

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 plastry cielęciny, najlepiej z górki

łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej

kilka gałązek tymianku

2 łyżki oliwy

łyżka octu balsamicznego

ząbek czosnku

sól/pieprz

4 kromki ulubionego pieczywa

2 liście sałaty

4 posiekane w talarki rzodkiewki

1 ogórek małosolny

4 łyżeczki oliwy do posmarowania chleba

2 jajka

łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu

pół ząbka czosnku

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Cielęcinę lekko rozbijam i marynuję kilka godzin w musztardzie, oliwie, tymianku, occie i czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Do jogurtu dodaję czosnek, natkę i majonez – odstawiam. Na rozgrzaną patelnię grillową lub grilla wkładam cielęcinę, a po kilku minutach chleb posmarowany oliwą. Na drugiej patelni smażę jajko sadzone (najlepiej z obu stron delikatnie przekładając). Gdy chleb i cielęcina się zgrillują przechodzę do składania kanapki. Najpierw chleb, później sos, warzywa, jajko i drugi chleb.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Granola
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Imbirowe ziemniaki
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.