Adam Chrząstowski

Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 9689

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g wątróbek drobiowych oczyszczonych

130 g masła

2 jajka

50 g wiśniówki

200 g śliwek węgierek

1 łyżka posiekanego imbiru

½ posiekanej cebuli

3 łyżki miodu

½ chałki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Masło rozpuść. Wątróbki zmiksuj w melakserze dodając powoli po 1 jajku i masło. Na koniec zmiksuj wiśniówkę i całość dopraw. Masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i piecz w kąpieli wodnej przez 45 minut w temperaturze 150 stopni C. W tym czasie w rondlu karmelizuj miód i dodaj do niego cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w cząstki śliwki i imbir. Duś na małym ogniu mieszając ok. 30 minut. Kromki chałki smaruj konfiturą a na to układaj pasztet.

powrót

Podobne przepisy

Smażone szparagi z przepiórczymi jajkami i parmezanem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Omlet tradycyjny (francuski)
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.