Marieta  Marecka

Leczo z klopsikami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Leczo z klopsikami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 kolorowe papryki

3 cebule

2 duże pomidory, obrane ze skórki

4 ząbki czosnku + 1 do klopsików

4 frankfurterki

500 ml wody, wywaru warzywnego lub drobiowego

200 g wędzonego, parzonego boczku

500 g mielonej wieprzowiny

½ namoczonej w mleku lub wodzie czerstwej kajzerki

1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól

pieprz

oliwa

bułka tarta

¼ szklanki wody

2 łyżki mąki

cukier

Przygotowanie:

Papryki i pomidory myjemy i suszymy.
Papryki kroimy w ok. 1 cm paski, cebulę w półplasterki, czosnek w plasterki, a pomidory w sporą kostkę.
Boczek kroimy w kostkę , a kiełbaski w plasterki.
Do rozgrzanego garnka bez dodatku tłuszczu dodajemy boczek, jak się ładnie zrumieni dodajemy kiełbaskę i rumienimy całość. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, który zostawiamy w garnku, a mięso przekładamy do miseczki. Jeśli w garnku jest za mało tłuszczu dolewamy olej lub oliwę. Jak się ponownie rozgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy ją dotąd, aż zmięknie i się zeszkli. Dodajemy do niej czosnek i krótko razem smażymy mieszając.
Do garnka dodajemy paprykę, ostrą i łagodną paprykę (przyprawę), podlewamy odrobiną wody lub wywaru, przykrywamy garnek i dusimy całość ok. 20-30 minut.
W tym czasie namoczoną w mleku kajzerkę dokładnie odciskamy, przekładamy ją do miski, dodajemy mielone mięso i mieloną kolendrę, sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i wyrabiamy masę.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy klopsiki w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym tłuszczu.
Do papryki dodajemy pomidory i dusimy dalej 10 minut. Do warzyw dodajemy boczek i kiełbaski, oraz usmażone klopsiki. Gotujemy razem kolejne 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W razie potrzeby zagęszczamy całość wodą z mąką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem lub miodem.

powrót

Podobne przepisy

Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Confit z kaczki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Cielęcina duszona w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.