Lazanie pod beszamelem

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lazanie pod beszamelem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki płatów:

450 g pszennej mąki

6 jaj

95 g ugotowanego szpinaku



Składniki farszu:

900 g mielonej wołowiny

480 ml czerwonego wina

125 g przecieru pomidorowego

450 ml wywaru wołowego

95 g cebuli

95 g marchwi

95 g selera

sól i pieprz (do smaku)

oliwa



Składniki beszamelu:

1 l mleka

95 g masła

95 g mąki

sól i pieprz (do smaku)

szczypta gałki muszkatołowej

18 g parmezanu



Przygotowanie płatów:

Zagniataj mąkę, jaja i szpinak (który został ugotowany i zmiksowany) przez 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Zostaw na 30 minut. Wałkuj w maszynie do robienia makaronu, aż otrzymasz 10 równych płatów, każdy wielkości połowy foremki. Dwa powinny zakryć całą foremkę, aby powstała 1 warstwa. Moim zdaniem potrawa powinna mieć co najmniej 5 warstw.



Przygotowanie farszu:

Zmiksuj warzywa w robocie kuchennym, smaż na oliwie na dużej patelni. Po 5 minutach dodaj zmielone mięso i smaż przez 10 minut. Wlej wino, dodaj przecier pomidory, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia. Dolej wywar, gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.



Przygotowanie beszamelu:

Doprowadź mleko do wrzenia. Dodaj sól i pieprz. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę. Wymieszaj i wrzuć do mleka. Gotuj do 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dorzuć gałkę muszkatołową.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gdy się ugotuje, układaj w foremce warstwy: beszamel, płaty, farsz i parmezan. Powtórz to 5 razy. Piecz w 175°C przez 25 minut.



© 2012 Fabrizio Carro



powrót

Podobne przepisy

Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.